fbpx

 

Λιμάνι Λειψών

Λιμάνι Λειψών

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα μου άρεσαν τα μικρά νησιά της άγονης γραμμής. Ίσως γιατί η απομόνωση και η δυσκολία πρόσβασης σου δίνουν ταυτόχρονα μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Στην ουσία, ξέρεις από πολύ νωρίς τι να περιμένεις…

Οι Λειψοί είναι ένα από αυτά και, φυσικά, έχουν τη δική τους γοητεία, φτάνει να ανταποκριθείς στο κάλεσμά της και να τη ζήσεις. Εδώ, η τρελή ταχύτητα της καθημερινότητας μειώνεται και ακολουθείς τους χαλαρούς ρυθμούς με τους οποίους οι ντόπιοι ζουν σχεδόν όλο το χρόνο. Το λατρεύω και το αποζητώ αυτό. Να γίνομαι, έστω και πρόσκαιρα, ένα με το τοπίο και τους κατοίκους.

Στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου είδα τα πιο όμορφα και χαλαρά πρόσωπα που έχω συναντήσει τελευταία. Μετά από δυο χρόνια περιορισμών, οι άνθρωποι γλέντησαν, χορεύοντας στην πλατεία του νησιού μέχρι το πρωί, δημιουργώντας και πάλι αναμνήσεις όπως παλιά, όπου δεν σε φόβιζε να πιαστείς χέρι – χέρι με έναν άγνωστο και να χορέψεις χορούς που ούτε καν γνώριζες.

Οι Λειψοί μπορεί να είναι ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών, αλλά απαιτείται λίγος χρόνος αν θες να εξερευνήσεις τις ομορφιές τους. Ρώτησε στο παραδοσιακό καφενείο για να μάθεις από τους κατοίκους τα hot spots. Αυτό θα σου μάθει να μην ζεις σαν τουρίστας τις διακοπές σου, αλλά σαν ντόπιος…

Πλατύς Γιαλός

Γράφοντας αυτό το άρθρο, δεν θέλησα να παραθέσω άλλον έναν ταξιδιωτικό οδηγό δοσμένο μέσα από τη δική μου ματιά. Τέτοιους θα βρείτε πολλούς στο διαδίκτυο με αρκετές λεπτομέρειες για το καλό φαγητό και τις παραλίες, τόσο του νησιού, αλλά και των υπόλοιπων μικρότερων νησιών ή βραχονησίδων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Ήθελα πιο πολύ να σας μιλήσω για αυτό το μικρό θαύμα που συμβαίνει στους Λειψούς με την οργάνωση σε ό,τι έχει να κάνει με την καθαριότητα, αλλά και το γεγονός ότι πουθενά δεν θα συναντήσεις παραλίες με πλαστικές ξαπλώστρες. Συνηθισμένος από άλλα εξίσου όμορφα μέρη, έμεινα έκπληκτος από την τάξη και την οργάνωση που επικρατεί στο νησί. Παντού. Στην κυριολεξία δεν είδα ούτε μια γόπα τσιγάρου πεταμένη στον δρόμο. Το επίπεδο της ανακύκλωσης εδώ, είναι από τα πιο υψηλά στην Ευρώπη. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί αν οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν ήταν «ποτισμένοι» με αυτή τη φιλοσοφία. Υπάρχει πρόγραμμα, ας πούμε, για το πότε βγαίνουν τα σκουπίδια προς ανακύκλωση και πότε τα κοινά απορρίμματα. Πρόγραμμα του τηρείται ευλαβικά.

Λειψοί

Καφενείο στη χώρα

Αυτό που επίσης θα σας εντυπωσιάσει είναι η φιλοξενία. Φαντάζει αυτονόητο για τα νησιά της άγονης γραμμής, αλλά το αναφέρω διότι με εντυπωσίασε η απλότητα και το ενδιαφέρον τους για τους επισκέπτες. Προφανώς αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών χρόνων, αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω την εξαιρετική και με αφοσίωση δουλειά που γίνεται στον δήμο Λειψών, για όλα αυτά που αναφέρω πιο πάνω. Από τον δήμαρχο μέχρι και τους υπαλλήλους και τους παράγοντες του δήμου.

Δεν συμπεριέλαβα καθόλου τυχαία τους Λειψούς στο τελευταίο μου βιβλίο. Και χαίρομαι που το έκανα, γιατί δόθηκε σε εμένα και στην οικογένειά μου η ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά κάτι απόλυτα μοναδικό και όμορφο.

Ασπρονήσια

Οι Λειψοί αλλά και κάποιες ακόμη πόλεις, όπως η πατρίδα μου, τα Τρίκαλα, θα έπρεπε να αποτελούν το παράδειγμα και για τους υπόλοιπους δήμους, έτσι ώστε, όχι μόνο να χαιρόμαστε τις ομορφιές της χώρας μας, αλλά να το κάνουμε με σεβασμό. Σεβασμό προς το περιβάλλον αλλά και προς τον συνάνθρωπό μας.

Επιλέξτε ένα νησί της άγονης γραμμής όπως οι Λειψοί, αφεθείτε στους ρυθμούς του και να είστε σίγουροι πως τότε θα κάνετε πραγματικές διακοπές…

Κώστας Κρομμύδας- Συγγραφέας και Ηθοποιός.