fbpx

Οι Κρομμυδοαναγνώστες είμαστε πολλοί, είμαστε φανατικοί (και δη οι γυναίκες), αλλά ακριβώς επειδή είμαστε τόσοι πολλοί, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να μας ξεχωρίζουμε.

Γι΄ αυτό μας κατατάξαμε σε κατηγορίες και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω. Εσείς σε ποια/ποιες ανήκετε;;

 

1. ”Κρομμυδοεξαρτημένοι”

Είναι πολλοί και βρίσκονται παντού… Έχουν στην κατοχή τους όλα τα βιβλία του. Τοποθετημένα στο πιο κεντρικό ράφι της βιβλιοθήκης τους, με τη σειρά που έχουν γραφτεί (να κι ο ψυχαναγκασμούλης, αχνοφαίνεται στο ράφι, δεν ξέρω αν τον βλέπετε), με δόξα και τιμή τα κοιτάζουν κάθε φορά που περνούν από μπροστά τους, τα ξεσκονίζουν, τα ξεφυλλίζουν, τα φωτογραφίζουν και μιλούν για αυτά με κάθε ευκαιρία, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν. Σκοπός τους να γεμίσουν όλα τα ράφια των βιβλιοθηκών με τα krombooks και να μυήσουν όσο περισσότερους, από το αναγνωστικό κοινό, στην γραφή του αγαπημένου τους συγγραφέα. Για ψάξτε τα ράφια της βιβλιοθήκης σας, λοιπόν. Είστε κι εσείς ένας από τους kromaddicts;

 

2. ”Κρομμυδο-photographers”

Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε αυτή την κατηγορία κρομμυδοαναγνωστών. Τα κουβαλούν παντού μαζί τους. Στο μετρό, στο λεωφορείο, στα πλοία, στο αεροπλάνο, στην καφετέρια, στην παραλία, στο τραπέζι με τη θεία… σε γιορτές, στις διακοπές, σε ταξίδια, σε πάρκα, σε παγκάκια, τα στολίζουν με φωτάκια, αρκουδάκια, με λουλούδια, με στιχάκια, δεν τα έχουμε δει ακόμα δίπλα από σουβλάκια…ή  μήπως τα έχουμε;  Θα τους βρείτε σκαρφαλωμένους πάνω σε βράχια, κρεμασμένους σε δέντρα, χτυπημένους από τα κύμματα και ζαλισμένους απ΄τον ήλιο, στα πιο απίθανα μέρη, σε δικές τους στιγμές να προσπαθούν να βγάλουν την καλύτερη φωτογραφία με το βιβλίο ή τα βιβλία του συγγραφέα. Οι krοmphotographers είναι ατρόμητοι, γι’ αυτό και τους αγαπάμε λίγο παραπάνω. Επιχειρούν με όλη τους την καρδία εκείνο το μοναδικό κλικ που θα χαρίσει, στο βιβλίο που έχουν αγαπήσει, μια δική τους μοναδική ανάμνηση που θέλουν να μοιραστούν με το συγγραφέα της καρδιάς τους.

 

3. ”Onion Followers”

Δεν χάνουν παρουσίαση, δεν χάνουν post, δεν χάνουν άρθρο του Mr. Krommyda. Θυμούνται τα αποφθέγματά του -αυτά που κι ο ίδιος έχει ξεχάσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποκτήσουν το καινούργιο του βιβλίο από τους πρώτους, και είναι πάντα εκεί. Στηρίζουν κι ακολουθούν την πορεία του με πολλή αγάπη. Επειδή η λέξη follower, όμως, δεν εκφράζει τον ίδιο, ούτε κι εμάς, θα πούμε πως σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι φίλοι του, άνθρωποι που έχουν γίνει πλέον δικοί του κι αποτελούν αγαπημένα του πρόσωπα. Ονοματίζουμε αλλιώς την κατηγορία, γιατί έτσι θέλουμε, και τη βαφτίζουμε “Οι κρομμυδόφιλοι…”

 

4. ”Ο Κρομμύδας με κάνει και κλαίω, αλλά μου αρέσει”

Πρώτο βήμα: Βιβλιοπωλείο εκεί; Το νεό βιβλίο του Κρομμύδα, με αφιέρωση, παρακαλώ.

Δεύτερο βήμα: Σούπερ μάρκετ εκεί; Κρατήστε μου μια τριπλή συσκευασία χαρτομάντηλα παρακαλώ.

Υπάλληλος: Εταιρεία παραγωγής χαρτομάντηλων εκεί; Αυξήστε σας παρακαλώ την παραγγελία που σας δώσαμε. Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Κρομμύδα. Καταλαβαίνετε…

Και, ναι λοιπόν, είναι γεγονός. Ο Κρομμύδας μάς έχει κάνει πολλές φορές να κλάψουμε μέσα από τα βιβλία του, αλλά μας αρέσει. Γιατί καταφέρνει μέσα από τη γραφή του να αγγίξει τις ψυχές των ανθρώπων, αφού οι ιστορίες που δημιουργεί κρατούν μέσα τους μια αλήθεια. Είναι ιστορίες που θα μπορούσαμε να ζήσουμε, που μας φαίνεται πως κάπου έχουμε ακούσει, που γινόμαστε και οι ίδιοι πρωταγωνιστές τους . Όχι, δεν αγγίζουμε τα όρια του μαζοχισμού (καλά λίγο μόνο… ), αγγίζουμε όμως τη φαντασία του συγγραφέα που ξέρει να μας συγκινεί κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο και τα δάκρυα που ρίχνουμε πάνω από τις σελίδες των βιβλίων του, καταλήγουν να είναι τόσο λυτρωτικά και απαραίτητα.

Βήμα τρίτο: Έρχεται το νέο βιβλίο. Βάλε πέντε κουτιά χαρτομάντηλα, κυρ Στέφανε. Θα το κλ-άψουμε και πάλι…

 

5. ”Θα τον κάνω με τα Κρομμυδάκια”

Κι εκεί που διαβάζεις με μανία, έχεις απορροφηθεί από την ιστορία, το ζεις το έργο, βρε παιδί μου, και σε διακατέχει η σιγουριά πως έχεις πιάσει το πνεύμα του συγγραφέα, εκεί που έχεις εκείνο το πονηρό χαμόγελο που μαρτυράει ότι αυτή τη φορά μπόρεσες να μαντέψεις τις εξελίξεις… ναι, εκεί, ακριβώς εκεί, πάρε μια κρομμυδοανατροπή να είναι όλη δική σου. Κι αν ήταν μόνο μία καλά θα ήταν. Και τότε είναι που σκέφτεσαι, «Ε! Θα τον κάνω με τα κρομμυδάκια…»

Οι «θα τον κάνω με τα κρομμυδάκια» αναγνώστες διακρίνονται για τις μοβόρικες τάσεις τους. Θα τους δεις να κρατάνε με στοργή το βιβλίο και ξαφνικά να το εκσφενδονίζουν έξω από το παράθυρο, κι έπειτα να τρέχουν να το μαζέψουν αγχωμένοι μη τυχόν και τους πάθει τίποτα. Έχουν έρθει σε σύγκρουση πολλές φορές με τον φανταστικό «Κρομμύδα», αυτόν που έχουν απέναντί τους καθώς διαβάζουν και τους κοιτάζει χαμογελώντας ειρωνικά, αφού πάλι τους εξέπληξε. Tου έχουν κάνει βουντού, τον έχουν στολίσει με «γαλλικά», τον έχουν βασανίσει μη σας πω, αλλά στο τέλος φτάνουν να του δίνουν συγχαρητήρια που κατάφερε να δώσει τόσο διαφορετική πλοκή στην ιστορία, έστω κι αν εκείνοι είχαν κάποια άλλη σκέψη στο μυαλό τους.

 

6. ”Κρομμύδα, έλα να σου πω μια ιστορία”

Οι αγαπημένοι αυτοί αναγνώστες που όπου πετύχουν τον συγγραφέα και ξέροντας τις αδυναμίες του, τον φιλεύουν χωριάτικες πίτες, ζαρζαβατικά, φοντανάκι και κρασάκι από τα χέρια τους … τον καθίζουν στο σκαμνί -όχι του δικαστηρίου, καλέ- αλλά σε εκείνο που του διηγούνται την δική τους ιστορία κι έχουν την λαχτάρα πως κάπου, κάπως, κάποτε, θα την δουν να πλάθεται στην φαντασία του και να αποτυπώνεται σε ένα βιβλίο. Κι επειδή η ιστορία κάθε ανθρώπου είναι σημαντική, κι επείδη ο Κρομμύδας εμπνέεται από τα πάντα γύρω του -καλά, λίγο παραπάνω από την χορτόπιτα, αλλά κρύβουμε λόγια…

Επειδή, λέγω, ποτέ δεν ξέρουμε τι θα του εξάψει την φαντασία, φτιάξτε μια πίτα, ρε παιδιά. Ποτέ δεν ξέρετε την εξέλιξη…

 

7. ”Οι ουπς …έκανα spoiler (από τη χαρά μου)”

Τι να πει κανείς για αυτά τα παιδιά… Έχουν τόση χαρά , (ακριβώς σαν τα παιδιά) να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους για το βιβλίο που αγάπησαν, κι όποιο spoiler πάρει ο χάρος… «Και που λέτε στο καινούργιο βιβλίο του Κρομμύδα ο έτσι γουστάρει την έτσι και, πάνω που…ΣΤΟΠ….», ο Κρομμύδας έχει βγάλει φλύκταινες από την αποκάλυψη, έχει βγάλει και την χορτόπιτα που έφαγε, ο καημένος. Αγαπημένοι μου spoilerades, (σποϊλεράδες), όση ευδαιμονία κι αν σας διακατέχει μετά το τέλος της ανάγνωσης, όσο παθιασμένοι κι αν είστε να διηγηθείτε λίγο από την εξέλιξη για να πείσετε κι άλλους αναγνώστες να διαβάσουν τον αγαπημένο συγγραφέα, σκεφτείτε τον έρμο συγγραφέα που με τόσο κόπο τοποθέτησε τις εξελίξεις με τέτοιο τρόπο, ώστε η κατηγορία «Θα τον κάνω με τα κρομμυδάκια» να συνεχίσει να ισχύει!

 

8. “Κρομμ-τζιχάντ”

Εδώ τα πράγματα αγριεύουν… Πολύ! Έχετε δει ποτέ να μαλλιοτραβιούνται δυο γυναίκες ενώ κρατούσαν βιβλίο; Έχετε δει δυο άτομα να συζητούν έντονα σε σχόλια βιβλιοομάδων; Θα σας πούμε εμείς τον λόγο που συνέβει αυτό. Προφανώς κάποια από τις δύο είπε ότι δεν της πολυάρεσε βιβλίο του Κρομμύδα… Και προφανώς το είπε ενώ υπήρχε εκεί τριγύρω κάποια Κρομμ-τζιχάντ που δεν την είχε πάρει κανείς χαμπάρι. Γιατί όταν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, δεν δέχεσαι μύγα στο σπαθί σου για τον αγαπημένο σου συγγραφέα. Μιλάμε για στόλο, καλέ! Άμα δεις φουριόζα μια αγριεμένη Κρομμυδίτσα από μακριά, τρέξε για να γλιτώσεις… Γιατί δεν θα σε αφήσει σε ησυχία αν δεν σε αναγκάσει να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος και ότι τουλάχιστον θα τον ξαναδιαβάσεις για να έχεις μια ευκαιρία να βγεις ξανά στην κοινωνία! Ακούς εκεί, δεν της άρεσε ο Κρομμύδας..!

 

8 + 1  ”Οι απολυμένες”

Σε έχει στείλει στον ΟΑΕΔ τόσες φορές, που σε ξέρουν και τα μάρμαρα από τις σκάλες… Σε έχει απολύσει σε σχόλια, σε live μετάδοση, σε παρουσίαση, σε συνεχόμενη ροή δευτερολέπτων. Σε έχει ξαναπροσλάβει για να σε απολύσει και πάλι το επόμενο δευτερόλεπτο…! Σε έχουν σε black list μπροστά από τα ταμεία της υπηρεσίας. Σε βλέπουν κι αρχίζουν τα στοιχήματα για το πόσο γρήγορα θα εμφανιστείς και πάλι.

Γιατί; Γιατί μπορεί. Αλλά κι εσύ, εκεί. Πιστή στο καθήκον σου, κοντά στον συγγραφέα της καρδιάς σου με τον οποίο αγαπάς και μισείς να δουλεύεις. Ε, έχεις έναν μαζοχισμό κι εσύ, το ξέρεις… Δεν το ξέρεις; Αυτή η κατηγορία, μην το γελάτε γιατί το λέμε από εμπειρία, είναι η πιο δύσκολη αλλά και η πιο μαγική συνάμα, γιατί έχουμε πει το ψωμί ψωμάκι και το κρομμύδι κρομμυδάκι. Το μόνο σίγουρο είναι πως, όσο βρισκόμαστε σε αυτήν την κατηγορία, μόνο υπερηφάνεια νιώθουμε!

ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ!!!

 

Σύνταξη: Ευαγγελία Μάγγου – Έλενα Καλογεροπούλου