fbpx

Τον σημερινό μας καλεσμένο έτυχε να τον γνωρίσω αρκετά χρόνια πριν μέσα από τις συμμετοχές του σε τηλεοπτικές σειρές αλλά και στο θέατρο. Δε θα σας κρύψω ότι υπήρξε ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς των εφηβικών μου χρόνων, καθώς οι ερμηνείες του με έκαναν να προσκολλούμαι σε μια οθόνη για ώρες. Εν συνεχεία, μπαίνοντας εκείνος στον κόσμο της συγγραφής κι εγώ πιστή ακόλουθος στα βήματά του, έβαλα τα γραφήματά του στη ζωή μου και έκτοτε, γεμίζω με αυτά αρκετές ώρες της ημέρας μου, παίρνοντας λίγη “Μυρωδιά από σανίδι”, ψάχνοντας τον δολοφόνο της “Ογκρέσσα”, αφήνοντας το μυαλό μου να ταξιδέψει στα μαγευτικά τοπία της “Εβόρα” ευχόμενη ένα “Μη με λησμόνει” και ελπίζοντας σε “Μια νύχτα ακόμη”.

Ο λόγος γίνεται για τον αγαπητό συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα που μπήκε πολύ δυναμικά στον χώρο της συγγραφής τα τελευταία χρόνια, χαρίζοντάς μας μια πληθώρα αξιόλογων έργων κάνοντας  τον λογοτεχνικό κόσμο λίγο πιο όμορφο και λίγο πιο τυχερό.

Ας τον αφήσουμε να μας ξεναγήσει στα δικά του συγγραφικά μονοπάτια και να μας μιλήσει για όλες τις πτυχές του τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν συγγραφέας.

1) Κώστα καλώς ανταμώσαμε, είναι τιμή και χαρά για μας που είσαι εδώ. Θα ήθελα για αρχή να σκαλίσω λίγο το παρελθόν σου, να σε γυρίσω λίγο χρόνια πίσω και να σε ρωτήσω πως έγινε η μετάβαση σου από τον χώρο της υποκριτικής σε αυτόν της συγγραφής. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε γοήτευσαν οι λέξεις;

Κ.Κ. : Οι λέξεις και οι ιδιαίτερες ιστορίες με γοήτευαν από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Η μητέρα μου ήταν αυτή που είχε φροντίσει να μου εξάψει την φαντασία με πολλές παλιές ιστορίες και μύθους και πάντα χανόταν η φαντασία μου στις περιγραφές της. Έπειτα, παρακολουθούσα τους μεγαλύτερους να μιλάνε κι έμαθα να ακούω και να παρατηρώ. Ουσιαστικά οι σπουδές μου στην υποκριτική έβαλαν και το τελευταίο λιθαράκι. Έμαθα να αναλύω και να πλάθω σωστά τους χαρακτήρες και ήρθε η πρώτη ιστορία έπειτα από παρότρυνση της γυναίκας μου. Την συνέχεια φαντάζομαι την γνωρίζετε.

2) Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο σου, που φέρει τον τίτλο “Μπαμπά, Mεγάλωσέ με”. Θα ήθελα να μου πεις για ποιον λόγο αποφάσισες να γράψεις ένα τέτοιου είδους βιβλίο και πως ένιωσες όταν είδες να εκδίδεται το πρώτο σου έργο.

Κ.Κ. : Όλα όσα έζησα τα πρώτα τέσσερα χρόνια ως προς την ανατροφή της κόρης μου μού έδειξαν μια άλλη ματιά για το πώς βλέπω τον κόσμο. Ουσιαστικά αποτύπωσα στο χαρτί όλα αυτά που ένιωσα. Απλά και χωρίς φανφάρες. Είναι μαγικό το συναίσθημα του να νιώθεις ότι είσαι εκεί κάθε φορά που το παιδί σου σε έχει ανάγκη. Είναι, λοιπόν, ένας πρακτικός οδηγός για νέους μπαμπάδες αλλά και γενικά για νέους γονείς.

3) Ακολουθεί μια πληθώρα έργων, το ένα να διαδέχεται το άλλο με τεράστια επιτυχία. Οι καταστάσεις που πραγματεύεσαι σε κάθε έργο είναι ποικίλες και ιδιαίτερες. Κατα πόσο είναι βασισμένες, λοιπόν, σε πραγματικά γεγονότα και κατα πόσο στην φαντασία σου;

Κ.Κ. : Σε κάθε βιβλίο μου το ποσοστό μυθοπλασίας και αληθινών γεγονότων είναι διαφορετικό. Άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο κι αυτό εξαρτάται από το πού ξεκίνησε η κεντρική ιδέα. Πάντως, στο επόμενο βιβλίο μου, την συγγραφή του οποίου μόλις ολοκλήρωσα, το μεγαλύτερο μέρος των γεγονότων είναι πέρα για πέρα αληθινό. Θα σας πω ότι είναι βασισμένο στην ζωή ενός που άλλαξε τον ρου της ελληνικής βιομηχανίας.

4) Τι είναι αυτό που μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον Κώστα; Τι κεντρίζει συνήθως το ενδιαφέρον του; Τι ερεθίζει τη ματιά του;

Κ.Κ. : Εμπνέομαι από πολλά και διάφορα πράγματα, χωρίς ωστόσο να ακολουθώ μια πετυχημένη συνταγή. Ίσως και εκεί να βρίσκεται η μαγεία της έμπνευσης. Εμπνέομαι από τα ταξίδια μου, από τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, από τις μικρές καθημερινές ιστορίες που ακούω ή από προσωπικά βιώματα. Το ωραίο είναι αυτό που συμβαίνει όταν έρχεται η ώρα να τα συνθέσω όλα αυτά με την κεντρική ιδέα του εκάστοτε βιβλίου. Νομίζω πως κάθε φορά γίνεται μία έκρηξη στο κεφάλι μου. Αυτή είναι η μαγεία της συγγραφής. Το να βουτά ο συγγραφέας σε μία ιστορία τόσο βαθιά που πρώτα να παρασέρνει τον ίδιο κι έπειτα τους αναγνώστες του.

5) Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός σου όταν γράφεις ένα βιβλίο; Η διαπαιδαγώγηση, η ψυχαγωγία ή απλά ένα μοίρασμα με τους αναγνώστες των όσων μπορεί να συμβαίνουν ενδόμυχά σου;

Κ.Κ. : Μου αρέσει όταν οι αναγνώστες μου αδημονούν για το επόμενο ταξίδι που έχω φτιάξει για αυτούς. Δεν σας κρύβω πως στα βιβλία μου καταπιάνομαι πάντα με κάποια νοήματα και αξίες της ζωής, τα οποία ταιριάζουν αλλά κυρίως προκύπτουν από την πλοκή. Όσο υπάρχουν αναγνώστες που μου λένε Μου άλλαξες τον τρόπο σκέψης με αυτό το βιβλίο, τότε παίρνω δύναμη και κουράγιο για άλλα δέκα μυθιστορήματα.

6) Εάν σε ρωτούσε κάποιος αναγνώστης ποιο από τα βιβλία σου θα του πρότεινες να διαβάσει, ποιο θα επέλεγες και γιατί; Ξεχωρίζεις κάποιο από τα έργα σου;

Κ.Κ. : Ασυναίσθητα πάντα το τελευταίο. Θα πρότεινα την Εβόρα μιας και θεωρώ πως το θέμα του έχει να κάνει εν μέρει με τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε. Αναφέρομαι στην χαμένη επαφή του ανθρώπου με την φύση. Στην φύση που δεν σταματά ποτέ να μας προσφέρει τα οφέλη της αλλά εμείς αντιθέτως δεν εκτιμούμε. Η ζωή τής πρωταγωνίστριας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή ζωή στην φύση, αγαπά κάθε τι γύρω της, έχει ως οδηγό την αγάπη και πορεύεται από αυτή. Το αποδεικνύει, μάλιστα, όταν στην ζωή της ανατρέπονται τα πάντα. Το βιβλίο είναι γεμάτο από μυρωδιές του δάσους, φυσική αύρα, αγνό και αμόλυντο έρωτα, αγωνία, φόβο, ελπίδα και αγάπη περισσή.

7) Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε, με έναν πολιτισμό που βάλλεται πανταχόθεν και αιμορραγεί, πως βλέπεις τα πράγματα στον χώρο της λογοτεχνίας; Μπορεί ένας συγγραφέας να βιοποριστεί από τα έργα του;

Κ.Κ. : Εξαρτάται. Καλώς ή κακώς, όπως και σε άλλα επαγγέλματα το αποτέλεσμα το καθορίζουν οι πωλήσεις. Αν είσαι ευπώλητος συγγραφέας θα μπορέσεις να ζήσεις με όσα κερδίζεις από την συγγραφή. Αυτό έχει να κάνει βέβαια και από τον τρόπο που ζεις και πάντα μιλάμε για μέσες καταστάσεις. Το να καταφέρεις, όμως, να είσαι ευπώλητος συγγραφέας δεν είναι καθόλου εύκολο. Απαιτείται υπομονή και επιμονή και πρέπει να ακολουθείς τις τάσεις, να εξελίσσεσαι και να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από αυτό που ζητούν οι αναγνώστες.

8) Πέραν της τωρινής, δύσκολης κατάστασης, όμως, πιστεύεις ότι οι άνθρωποι στις μέρες μας διαβάζουν βιβλία; Κάνουν την λογοτεχνία μέρος της καθημερινότητάς τους;

Κ.Κ. : Ο κόσμος διαβάζει και, μάλιστα, διαβάζει όλο και πιο πολύ. Το ευτυχές είναι ότι διαβάζουν όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι και αυτό να ξέρετε πως είναι πολύ ελπιδοφόρο. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και τότε θα δούμε το αποτέλεσμα με το άνοιγμα των παρουσιάσεων και των εκδηλώσεων. Είμαι αισιόδοξος.

9) Κώστα, μια ακόμη ενασχόλησή σου που βασίζεται κι αυτή προφανώς στην συγγραφή, είναι το Master Class Συγγραφής που πραγματοποιείς. Θα ήθελα να μας μιλήσεις γι’ αυτό το πρόγραμμα.

Κ.Κ. : Το Master Class Συγγραφής είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργικής γραφής μέσα από μια σειρά βίντεο, κάποιες live μεταδόσεις αλλά και κάποια προσωπικά μαθήματα με τους ενδιαφερόμενους. Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την συγγραφή. Αυτούς που θέλουν να γράψουν αλλά δεν ξέρουν ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουν, για αυτούς που έχουν γράψει κάτι αλλά δεν ξέρουν πώς να προωθήσουν την δουλειά τους, τους μη επαγγελματίες συγγραφείς αλλά και τους επαγγελματίες που τώρα ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα. Όλα έχουν σχεδιαστεί με άψογη επαγγελματική δουλειά από το λογοτεχνικό site ITravelPoetry. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί πολύ εύκολα να εγγραφεί, εδώ: Master Class Συγγραφής

10) Τι να περιμένουμε να δούμε από ‘σένα στο προσεχές διάστημα; Σταματάς ποτέ να δημιουργείς;

Κ.Κ. : Αν σταματήσω έστω και για μία μέρα να δημιουργώ, τότε μπορείτε να πείτε πως αυτός κάτι έπαθε. Γράφω, ασχολούμαι πολύ εντατικά με το Master Class Συγγραφής που αναφέραμε, ψάχνομαι, είμαι ανοιχτός σε νέες προτάσεις, συνεχίζω να έχω πολύ καλή επαφή με τους αναγνώστες μου, μιλάω μαζί τους και τους ακούω. Ελπίζω απλά πως γρήγορα θα σας συναντήσω όλους πάλι από κοντά γιατί η αλήθεια είναι πως η αγάπη σας μου δίνει πολλή δύναμη και κουράγιο να συνεχίζω το έργο μου.

Για την ομάδα του Authoring Melodies

Βάσω Κανιώτη

Η συνέντευξη στο Authoring Melodies: Κώστας Κρομμύδας ~ Authoring-Melodies (authoring-melodies.blogspot.com)