fbpx

Το στρες της δημόσιας εμφάνισης και ομιλίας επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας και επιπέδου μόρφωσης. Επιστήμονες, γιατρούς, επιχειρηματίες πολιτικούς ή άλλους που απλά κάνουν διαλέξεις ή κάθε μορφής παρουσιάσεις. Επηρεάζει όμως και την καθημερινότητα πολλών στις προσωπικές τους επαφές με άλλο κόσμο.Σίγουρα οι δυσκολίες αυτές μειώνουν την ποιότητα της επικοινωνίας με το κοινό και επιδρούν αρνητικά στην εικόνα του ομιλητή.

Η τύχη όμως και το μέλλον σας διαμορφώνονται από μικρές λεπτομέρειες όπως αυτές που προκύπτουν από τις δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις μας. Είναι σημαντικό να μάθει κάποιος να μιλά σωστά χωρίς να χάνει τα λόγια και την αυτοπεποίθηση του. Και το κυριότερο να μην φοβάται πως θα γελοιοποιηθεί.

Τι πρέπει να κάνετε και πως…
Αποβάλετε το τρακ και την αμηχανία όταν απευθύνεστε σε μικρό ή μεγάλο ακροατήριο. Προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αναβαθμίστε τις επαγγελματικές και κοινωνικές σας προοπτικές και καλλιεργείστε ευχάριστη προσωπικότητα νικώντας το άγχος που σας εμποδίζει να αναπτύξετε τις ιδέες σας όπως θα θέλατε.

Η δημόσια ομιλία δεν είναι πια περιορισμένη στα πλαίσια της επαγγελματικής διάλεξης ή της πολιτικής συζήτησης στη τηλεόραση. Στο νέο ανοιχτό πνεύμα της εποχής, η δημόσια ομιλία είναι επιτακτική αναγκαιότητα στην επαγγελματική και τη καθημερινή μας ζωή. Η επιδεξιότητα σε θέματα δημόσιας παρουσίασης είναι απαραίτητο εφόδιο για οποιοδήποτε επαγγελματία. Ο φόβος της δημόσιας ομιλίας ή επαγγελματικής παρουσίασης συχνά προκαλεί άγχος, ίσως γιατί πολλοί πιστεύουν, ότι απαιτούνται έμφυτα ταλέντα ή σπάνια προσόντα ώστε να μπορεί κάποιος να εκφρασθεί με αυτοπεποίθηση.

Συχνά βλέπουμε ανθρώπους που δυσκολεύονται να εκφρασθούν φυσικά και απρόσκοπτα παρόλο που τα ελληνικά τους είναι καλά. Αποτέλεσμα είναι να αγχώνονται οι ίδιοι και να κουράζουν αυτούς που τους ακούν. Μια μικρή συνέντευξη στη τηλεόραση, μια παρουσίαση σε ένα επαγγελματικό μίτινγκ, μια ερώτηση παρουσία κοινού, μια απλή κουβέντα και άλλες καθημερινές ευκαιρίες προκαλούν μεγάλη και δυσάρεστη αμηχανία ενώ θα έπρεπε να είναι πηγές ευχαρίστησης. Πολλοί νιώθουν να σταματά η σκέψη τους όταν μιλούν δημόσια ή τους καταλαμβάνει αδικαιολόγητα ο φόβος της γελοιοποίησης. Προτιμούν να σωπαίνουν, αλλά στον καθημερινό επαγγελματικό και κοινωνικό ανταγωνισμό βγαίνουν συνεχώς ζημιωμένοι και αναγκαστικά επιδιώκουν πιο χαμηλούς στόχους.

Ανεξάρτητα από τη φύση της εργασίας μας σε κάποιο στάδιο θα κληθούμε να μιλήσουμε ή να αναλάβουμε μια παρουσίαση σε πελάτες, συνεργάτες ή φίλους όπου θα χρειασθούν κάποιες επιδεξιότητες σε θέματα επικοινωνίας και ομιλίας. Αν δεν είμαστε έτοιμοι για αυτές τις σημαντικές στιγμές, θα περιορίσουμε τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου μας και θα εκτοπισθούμε από ικανότερους εσωτερικούς ή εξωτερικούς ανταγωνιστές μας που έχουν εκπαιδευθεί να μιλούν καλύτερα από εμάς.

Η αλήθεια όμως όσο αφορά τη δημόσια ομιλία είναι ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι δύσκολη! Με την κατάλληλη βοήθεια μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που προκαλούν την αμηχανία και το δέσιμο της γλώσσας μπροστά σε ακροατήριο. Η ικανότητα της δημόσιας ομιλίας και παρουσίασης με περισσότερη και πιο ελκυστική έμφαση στο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι προσόν που καλλιεργείται και αναπτύσσεται στο σωστό περιβάλλον. Μπορούμε να εκπαιδευτούμε σχετικά με τη φωνητική μας έκφραση και τη σωματική μας στάση, τις κινήσεις και τις χειρονομίες μας, και το σχεδιασμό της παρουσίασης μας. Μπορούμε να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά ερρ και εμμ στην ομιλία μας που κουράζουν κάθε ακροατή μας.

Με την κατάλληλη πείρα και αυτοπεποίθηση η δημόσια ομιλία εξελίσσεται σε κάτι που απολαμβάνουμε και μας αρέσει. Επιπρόσθετα αρέσει και στους άλλους γύρω μας και έρχεται να συμπληρώσει την προσωπικότητα μας δημιουργώντας καλύτερες επαγγελματικές και κοινωνικές προοπτικές για το άτομο μας..

Η τύχη και το μέλλον σας διαμορφώνονται από εσάς και τις επιλογές σας
Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας κρύβεται στην ανάδειξη και βελτίωση  των δικών μας δυνατοτήτων.
Μέσα από ασκήσεις (προετοιμασία μιας δημόσιας παρουσίασης, χαλάρωση, βασικές ασκήσεις τοποθέτησης φωνής και σώματος ) αλλά και μέσα από τη γνώση του πώς να χειρίζεται τα εκφραστικά του μέσα, βελτιώνεται η εικόνα ενός ατόμου σε πολύ μεγάλο βαθμό, βοηθώντας τον σε όλους τους τομείς της καθημερινής του ζωής, (εργασία, διασκέδαση, προσωπικές σχέσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις). Μην αφήνετε το χρόνο να περνά εις βάρος των ταλέντων σας που μένουν κρυμμένα από την απειλή της μιας δημόσιας εμφάνισης.