fbpx

Διαβάστε τη συνέντευξη του Κώστα Κρομμύδα στο epilogesmagazines.gr.

Κώστα βρέθηκες στα Γιάννενα – και όχι για πρώτη φορά – για την παρουσίαση του νέου σου βιβλίου Ογκρέσα. Τι σε συνδέει με την πόλη;

Στα Γιάννενα έρχομαι τα τελευταία 14 χρόνια κυρίως λόγω της καταγωγής της γυναίκας μου. Ερχόμουν όμως και παλιότερα διότι η πόλη θεωρώ πως είναι από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.

Αγαπημενα στεκια στην πολη; Όταν την επισκέπτεσαι, μου αρέσει να περπατάω στους δρόμους της. Και βέβαια η λιμνη… Θα μπορούσα να έχω ένα σπίτι εκεί μπροστέ και να τη χαζεύω με τις ώρες. Αυτή η πόλη έχει τεράστιες δυνατότητες.Το θέμα είναι να αναδειχθούν.

IMG_4130

Ένα μυστικό σημείο της πόλης που έχεις ανακαλύψει και σου αρεσει;

Όλα τα ωραία ταβερνάκια στα στενά. Η ατμόσφαιρα είναι ιδανική για να χαλαρώσει κάποιος! Μου αρέσουν πολύ ολα τα παλιά κτίρια και οι ιστορίες που κρύβει το καθένα. Με τέτοια καταπιάνομαι στο επόμενό μου βιβλίο. Η σχέση σου με τη συγγραφή ?ξεκινάει? το 2012 με την έκδοση του πρώτου σου βιβλίου ,ένα χρόνο μετά ακολουθεί το μυθιστόρημα Η ζωή που έλειπε -αναδείχθηκε στα 10 συγκινητικότερα βιβλία της χρονιάς – και τώρα ?έρχεται? η Ογκρέσα. Μιλησέ μας για το βιβλίο αυτό. Οι ζωές των ανθρώπων στην «Ογκρέσα» σημαδεύονται από τα επικίνδυνα φιλιά αυτής της μυστηριακής γυναίκας: Της τύχης. Στο παρόν και το παρελθόν. Οι άνθρωποι συναντιούνται πολλές φορές χάρη σε μια συγκυρία. Αυτή η συγκυρία, το τυχαίο, είναι συχνά κάτι καθοριστικό για την υπόλοιπη ζωή τους. Αυτό που καμιά λογική και κανένας προγραμματισμός, καμιά πρόνοια, ούτε ανθρώπινη, ούτε θεία, δεν μπορεί να προλάβει ή να προβλέψει, ή έστω να αποτρέψει. Είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στη δύναμη του τυχαίου. Το πιο καθοριστικό όμως είναι το πώς θα διαχειριστούμε αυτό το τυχαίο. Το πώς θα επιδράσει στη ζωή μας η τύχη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μας. Οι ήρωες του βιβλίου αντανακλούν κομμάτια της ψυχής του καθενός μας. Αγάπη, έρωτας, πόθος, μίσος, συμπόνια, πατρικό ένστικτο, μητρικό φίλτρο, εκδίκηση, παράνοια, απιστία, ζήλια. Κανένα αίσθημα δεν μένει ανολοκλήρωτο.

Έχεις αγαπημένους συγγραφείς ή και κάποιο πρότυπο;

Διαβάζω ξανά και ξανά τους αρχαίους τραγικούς. Είναι μεγάλο σχολείο για μένα. Διαβάζω πολύ αλλά όχι όσο θα ήθελα λόγω συγγραφής. Τελευταία πολλοί έλληνες έχουν μπει δυναμικά στο χάρτη με καλά βιβλία. Μου αρέσει επίσης η ποίηση!   Ποιές οι νέες τάσεις & τεχνικές στη λογοτεχνία εν έτη 2014; Ανθεί (κακώς) η ρόζ λογοτεχνία. Τα βιβλία των δύο ημερών όχι τόσο από άποψη του χρόνου που κάνει κάποιος να τα διαβάσει αλλά περισσότερο για τα συναισθήματα που σου αφήνουν. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν βιβλία για όλα τα γούστα. Θέλει καλή έρευνα.   Έχεις να δώσεις κάποια συμβουλή στους νέους συγγραφείς; Να γράφουν να διαβάζουν και να αφουγκράζονται την εποχή και όχι το εγώ τους.

 

Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός “καλού συγγραφέα ” κατά τη γνώμη σου;

Η συνέπεια και ο σεβασμός στον αναγνώστη. Αν μπορεί να ταξιδέψει αυτόν που διαβάζει έχει κερδίσει ήδη πολλά. Αν δε καταφέρει να κάνει τον αναγνώστη να κουβαλά μαζί του κάτι από το βιβλίο ακόμη καλύτερα!   Υπάρχουν πηγές έμπνευσης για σένα; Μπορούν να με εμπνεύσουν τα πιο απίθανα πράγματα. Δεν περιορίζω τις δυνατότητες που μπορεί να έχουν τα πιο απλά πράγματα γύρω μου. Μου αρέσουν οι αληθινές ιστορίες. Πολύ! Τηλεόραση ,ραδιόφωνο, εφημερίδα & περιοδικό . Έχεις δουλέψει σε όλα τα μέσα .Ποιό θεωρείς ότι είναι πιο κοντά σε εσένα και σου ?ταιριάζει? περισσότερο & γιατί ; Όλα έχουν το κοινό τους και τη δυναμική τους. το πιο άμεσο από όλα είναι το θέατρο όπου αναμετριέσαι με τους ρόλους αλλά και τους θεατές την ίδια στιγμή.   Σχέδια για το χειμώνα που έρχεται ,σε επαγγελματικό & προσωπικό επίπεδο έχεις κάνει; Το επόμενο βιβλίο κυρίως… υπάρχουν και άλλα σχέδια αλλά θα δούμε!   Συνέντευξη: Μαρία Κύρκου Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γιωτόπουλος

Διαβάστε τη συνέντευξη στο epilogesmagazines.gr, πατώντας εδώ.