fbpx

Για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Φως μέσα στη θύελλα» που θα παρουσιάσει στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο  χώρο του Art Café (κήπος του λαού) την Πέμπτη 1η  Ιουνίου, στις 19:00, μίλησε ο γνωστός συγγραφέας και ηθοποιός, Κώστας Κρομμύδας.  Το βιβλίο θα προλογίσει η υποψήφια Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου Σπυριδούλα Γιάννου. Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν μουσικά η υψίφωνος Λία Κολυτά και οι μουσικοί Ρεντόνα Κόλα (βιολί) και Αμβρόσιος Βλαχόπουλος (βιολοντσέλο).

Ο συγγραφέας μίλησε στο Corfuland.gr και τον Αλέξη Κορωνάκη – Ασπιώτη για το νέο του βιβλίο, τη συγγραφική του πορεία, καθώς και τη συμμετοχή έκπληξη στην επιτυχημένη σειρά «TheDurrells». Α.Κ.Α: «Φως μέσα στη θύελλα». Σημαίνει πως τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά υπάρχει ελπίδα; Κ.Κ.: Ναι, κάπως έτσι είναι. Ο τίτλος «Φως μέσα στη θύελλα» αντιπροσωπεύει πάρα πολύ την ιστορία του βιβλίου, διότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας διαδραματίζεται εν μέσω μίας σφοδρής καταιγίδας που ξεσπάει σε ένα απομονωμένο νησί του Αιγαίου.

Α.Κ.Α: Σε ποια κατηγορία μυθιστορήματος κατατάσσετε αυτό σας το βιβλίο;

Κ.Κ.: Δεν μου αρέσει να κατατάσσω τα βιβλία μου σε κατηγορίες, γιατί θεωρώ ότι υποβάλλεις τον αναγνώστη σε μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάγνωσης. Η ερμηνεία που δίνει κάθε αναγνώστης στα βιβλία είναι πολύ διαφορετική. Αυτό που μπορώ να πω για το «Φως μέσα στη θύελλα», είναι ότι πρόκειται για ένα βιβλίο με πολύ δυνατή πλοκή, γεμάτο ανατροπές και δεν νομίζω ότι ανήκει σε μία κατηγορία και μόνο. Εμπεριέχει πολλά στοιχεία πολλών ειδών. Οπότε δεν θέλω να το χαρακτηρίσω – βάζοντας τον αναγνώστη σε μία διαδικασία να νομίζει ότι διαβάζει μόνο ένα είδος βιβλίου. Γενικά αποφεύγω να χαρακτηρίζω τα βιβλία μου. Γιατί ο κάθε αναγνώστης δίνει την δική του ερμηνεία στα βιβλία. Το ίδιο βιβλίο, άλλος το χαρακτηρίζει αστυνομικό, άλλος ρομαντικό κ.ο.κ. Οπότε ας το χαρακτηρίσει ο καθένας όπως νομίζει.

Α.Κ.Α: Μπορείτε να μας πείτε για τους βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος;

Κ.Κ.: Γενικά, είμαι πάντοτε της άποψης ότι ο αναγνώστης είναι καλό να ανακαλύπτει μόνος του πολλά από αυτά που κρύβει ένα βιβλίο. Μπορώ όμως να σας μιλήσω για τη Φωτεινή, την πρωταγωνίστριά μου. Αυτή κινεί τα νήματα στο βιβλίο. Η Φωτεινή εγκλωβίζεται εν μέσω μίας σφοδρής καταιγίδας στο νησί Άθωρα, στο οποίο γεννήθηκε, μαζί με του κατοίκους του νησιού και έναν άντρα που πρόσφατα έχει γνωρίσει. Η καταιγίδα έχει αποκλείσει εντελώς το νησί από τον υπόλοιπο κόσμο για τρεις ημέρες. Ταυτόχρονα στο νησί συμβαίνουν κάποιες δολοφονίες και η Φωτεινή καλείται από τις τοπικές αρχές να βοηθήσει στην εξιχνίαση των δολοφονιών. Στο νησί, εκτός από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, έχει εγκλωβιστεί και ο δολοφόνος. Σε εκείνο το σημείο, η Φωτεινή γίνεται το κύριο πρόσωπο που κινεί τα νήματα – την πλοκή, μαζί με τρείς άγνωστους άνδρες, που βρίσκονται στο νησί, και που όλοι προσπαθούν να μάθουν αν κάποιος απ’ αυτούς είναι ο δολοφόνος. Γενικά, η Φωτεινή είναι αυτή που κινεί τα νήματα της ιστορίας, με τις σκέψεις της, το μυαλό της, με αυτά που κάνει και γενικά με τον τρόπο που κινείται.

Α.Κ.Α: Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί Άθωρα. Ένα νησί που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, και όμως το άκουσμα του ονόματος αυτού σε συνδυασμό με τον τίτλο του βιβλίου, μου δημιουργούν την εικόνα ενός «σκοτεινού, ανεμοδαρμένου νησιού ακροβολισμένο κάπου στο Αιγαίο. Είναι όντως κάπως έτσι;

Κ.Κ.: Είναι ένα φανταστικό νησί το οποίο βρίσκεται ακριβώς στη μέση, ανάμεσα στη Σκύρο, την Εύβοια, την Άνδρο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη και την Ικαρία. Εκεί λοιπόν εγώ, έχω τοποθετήσει αυτό το απομονωμένο νησί που δεν έχει θωριά. Εξού και το όνομα «Άθωρα» που δημιούργησα, καθώς δεν υπάρχει.

Α.Κ.Α: Το προηγούμενό σας μυθιστόρημα, Ουρανόεσσα, βασίστηκε στη ζωή ενός Έλληνα αρχαιολόγου.  Στο νέο σας βιβλίο πρωταγωνιστεί μία παλαιοντολόγος. Δύο άνθρωποι σε στενή σχέση με το παρελθόν. Εσάς, ποια η σχέση σας με το παρελθόν και ποιος ο ρόλος του στα έργα σας σας;

Κ.Κ.: Σε αυτό το βιβλίο δεν μπαίνω στη διαδικασία να ασχοληθώ με το παρελθόν, περισσότερο με το παρόν. Η δικιά μου σχέση με το παρελθόν είναι πολύ έντονη, γιατί αντλώ από το αυτό και γενικά από τις ιστορίες μου, τις εικόνες μου, από τα συναισθήματα που έχω ζήσει και τα συμπεριλαμβάνω στα βιβλία μου. Τα βιβλία μου έχουν ένα μεγάλο μέρος από αυτά που έχω ζήσει, από αυτά που έχω ακούσει και από αυτά που έχω δει. Χωρίς βέβαια να είμαι εγώ «μέσα» στα βιβλία μου. Περνάω μέσα στους ήρωές μου τις δικές μου εικόνες και βέβαια δημιουργώ κα άλλες εντελώς φανταστικές.

Α.Κ.Α: Σε ποιο κοινό απευθύνεται αυτό σας το βιβλίο;

Κ.Κ.: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει όριο ηλικιακό ή άλλο. Εγώ γράφω ένα βιβλίο και θέλω να το διαβάσει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται. Δεν στοχεύω σε ένα συγκεκριμένο target group αναγνωστών. Γράφω ένα βιβλίο για να το διαβάσουν από νέα παιδιά, μέχρι όσο πάει. Δεν περιορίζω και η μόρφωση δεν μεν ενδιαφέρει. Δεν λέω, για παράδειγμα, «θέλω να γράφω μόνο για άνδρες που διαβάζουν περισσότερο αστυνομικά μυθιστορήματα κλπ». Όσο περισσότεροι διαφορετικοί άνθρωποι διαβάσουν τα βιβλία μου, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχουν.

Α.Κ.Α: Αυτό που σας οδηγεί είναι η φαντασία σας και μόνο;

Κ.Κ.: Όχι, όχι. Για παράδειγμα τα προηγούμενα τέσσερα βιβλία μου ήταν βασισμένα σε αληθινές ιστορίες. Ναι,το «Φως μέσα στη θύελλα» δεν είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία, αλλά όποιος το διαβάσει μαθαίνει πολλά πράγματα σε σχέση με τη δουλειά της Φωτεινής ως παλαιοντολόγου, κάποια πράγματα για τον πλανήτη, για το ίδιο το νησί -που μπορεί να μην υπάρχει- αλλά κάποια πράγματα που αναφέρονται είναι αληθινά σε σχέση με το Αιγαίο και με όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή εκεί. Καταπιάνεται ακόμη και με το θέμα της μετανάστευσης –με τους ανθρώπους που καταφθάνουν εκεί- και μάλιστα ο ένας είναι ύποπτος ως ο δολοφόνος. Γενικά είναι μοιρασμένο, το μισό είναι φανταστικό και το μισό είναι εμπνευσμένο μέσα από πράγματα που έχω ζήσει.

Α.Κ.Α: Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το βιβλίο, από το έντυπο και από την ανάγνωση γενικότερα. Εσείς όμως, από το 2012, έχετε καταφέρει να δημοσιεύσετε έξι βιβλία, πέντε εκ των οποίων μυθιστορήματα, με μεγάλη επιτυχία. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Τι είναι αυτό που δίνετε στον αναγνώστη;

Κ.Κ.: Αρχικά, νομίζω ότι δεν σταμάτησε ο κόσμος να διαβάζει. Η κρίση όμως έφερε άλλους τρόπους. Δουλεύουν πλέον πολύ οι δανειστικές βιβλιοθήκες. Ο κόσμος μπορεί να μην αγοράζει τόσο πολύ βιβλία, όμως πλέον μπορεί και ανταλλάζει. Δεν σταμάτησε όμως να διαβάζει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ειδήσεις. Μπορεί ο κόσμος να μην αγοράζει εφημερίδες και περιοδικά, πλέον  όμως μπαίνει στο διαδίκτυο και ενημερώνεται μέσα σε μία στιγμή για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Η όποια επιτυχία έχω καταφέρει εγώ δεν είναι απότομη. Είναι σταδιακή και είναι συνεχώς προς τα πάνω. Νομίζω οφείλεται στη συνέπεια που έχω και στο ότι προσπαθώ να προσέξω τον αναγνώστη. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να γράψω αυτό που λέμε πετυχημένες συνταγές. Γράφω τις ιστορίες όπως θα ήθελα εγώ να τις διαβάσω και νομίζω ότι ένα μεγάλο κομμάτι τις όποιας επιτυχίας, είναι η επαφή με το κοινό μου, τους αναγνώστες μου. Έχω κάνει πάνω από τριακόσιες παρουσιάσεις από τότε που άρχισα να γράφω και αυτή την επαφή την εκτιμά πολύ ο αναγνώστης. Πάω στον Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, στο Καστελόριζο, στη Σαμοθράκη για να παρουσιάσω ένα βιβλίο. Μπαίνει λοιπόν ο αναγνώστης στη διαδικασία να διαβάσει το βιβλίο, και από ‘κει και πέρα, αν του αρέσει γίνεται σταθερός αναγνώστης μου.

Α.Κ.Α: Πού μπορεί να βρει κανείς τα βιβλία σας;

Κ.Κ.: Παντού. Σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και στο διαδίκτυο.

Α.Κ.Α: Τι θα περιλαμβάνει η παρουσίαση του βιβλίου σας την ερχόμενη Πέμπτη στην Κέρκυρα;

Κ.Κ.: Γενικά στις παρουσιάσεις προσπαθώ να κάνω κάτι διαφορετικό από μία απλή παρουσίαση ενός βιβλίου, που κάθονται διάφοροι και μιλάνε ατελείωτα. Η παρουσίαση αυτή θα έχει και μουσική και θα γίνει σε έναν πολύ όμορφο χώρο, στο παλιό ArtCafé. Προσπαθώ γενικά στις παρουσιάσεις μου να προσφέρω κάτι λίγο διαφορετικό. Να έρθει ο άλλος και να ξεφύγει από την καθημερινότητα παρακολουθώντας κάτι που ξεφεύγει από τις κλασικές συνταγές παρουσιάσεων  με αναγνώσεις κειμένων κλπ. Αυτό θα γίνει και στην Κέρκυρα.

Α.Κ.Α: Μπορείτε να μας πείτε κάτι σχετικό για τη συμμετοχή σας στην επιτυχημένη σειρά “TheDurrells”; Κάτι σχετικό με τον ρόλο που θα υποδύεστε;

Κ.Κ.: Αυτό που μπορώ να σας πω αρχικά είναι ότι είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε μία τόσο μεγάλη παραγωγή. Πέρα από την μεγάλη επιτυχία που έχει παγκοσμίως πλέον, τιμά και προβάλλει και την Κέρκυρα αλλά και την Ελλάδα, και δίνει δουλειά σε πάρα πολλούς Έλληνες. Συμμετέχω στην Τρίτη σεζόν, που θα παιχτεί του χρόνου τον Απρίλιο, και υποδύομαι τον Αστυνομικό Διευθυντή της Κέρκυρας τη δεκαετία του τριάντα, και κατά κύριο λόγο συναναστρέφομαι τον έναν από τους γιούς της οικογένειας. Ένας πολύ ωραίος ρόλος,  χαρακτηριστικός και από το ντύσιμο και από την εμφάνιση, εξού και το μουστάκι που έχω αφήσει. Γενικά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για αυτή μου τη συνεργασία. Α.Κ.Α: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους επισκέπτες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας; Κ.Κ.: Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Κερκυραίους, γιατί έχω αναπτύξει πολύ μεγάλη αγάπη για την Κέρκυρα και έχω κάνει πολλούς φίλους. Η Κέρκυρα είναι ένα πανέμορφο νησί και θέλω κάποια στιγμή να γράψω μία ιστορία, η οποία θα εξελίσσεται μόνο στην Κέρκυρα. Καλώ λοιπόν τους αναγνώστες, αν έχουν ωραίες ιστορίες να μου τις στείλουν και να μου τις πουν τώρα που θα έρθω. Α.Κ.Α: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και ευχόμαστε τα καλύτερα για το νέο σας βιβλίο. Κ.Κ.: Και εγώ σας ευχαριστώ και σας περιμένω να τα πούμε από κοντά στην παρουσίαση. Δείτε το promo video του βιβλίου.

 

Πηγή: corfuland.gr