Η ανάγνωση είναι και αυτή μια “τέχνη” με τους δικούς της κανόνες. Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός με δέκα συμβουλές, που στόχο έχουν να βελτιώσουν την αντίληψη περί διαβάσματος.
1. Έχει ξεκάθαρη άποψη για το είδος των βιβλίων που του αρέσει, αλλά έχει πάντα ανοιχτούς ορίζοντες σε νέες αναγνωστικές εμπειρίες.
2. Γνωρίζει πως ένα βιβλίο, δεν κρίνεται από το εξώφυλλο ή τον τίτλο του. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου, καταπληκτικές ιστορίες κρύφτηκαν πίσω από αδιάφορα εξώφυλλα και φτωχές με την πλοκή περιγραφές. Ο πραγματικός θησαυρός των βιβλίων, βρίσκεται στην ιστορία που ξετυλίγεται στις σελίδες τους.
3. Προτιμά να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον βιβλιοπώλη της γειτονιάς του, ο οποίος μπορεί να τον ψυχολογήσει, να τον γνωρίσει και να του προτείνει τα κατάλληλα βιβλία. Και ενισχύει ταυτόχρονα μια οικογενειακή συνήθως, μικρή αλλά με πολλή αγάπη και μεράκι στημένη, επιχείρηση.
4. Πάντα μπορεί να έχει μια προσωπική άποψη για το βιβλίο που διαβάζει. Την οποία μοιράζεται, είτε προφορικώς είτε γράφοντας μια κριτική, καθώς γνωρίζει πως δεν υπάρχει καλύτερη διάδοση από αυτήν που γίνεται από στόμα σε στόμα. Όμως:
5. Ποτέ δεν αποκαλύπτει σημεία της πλοκής γιατί ξέρει, πως ο κάθε αναγνώστης πρέπει να τα ανακαλύψει διαβάζοντάς το.
6. Δεν απορρίπτει κατηγορηματικά ένα βιβλίο που δεν συμπίπτει με τις δικές του αναγνωστικές προτιμήσεις, καθώς γνωρίζει πως, όπως και στις περισσότερες μορφές τέχνης έτσι και στη λογοτεχνία, ο κάθε ένας μπορεί να έχει το δικό του προσωπικό γούστο.
7. Ανάμεσα στα δώρα που επιλέγει για τους αγαπημένους του, βρίσκεται πάντα ένα βιβλίο που ξέρει πως θα τους ταιριάζει. Κι αν δυσκολεύεται, γνωρίζει πως ένας καλός και ενημερωμένος βιβλιοπώλης, θα είναι πάντα στη διάθεσή του για να τον βοηθήσει.
8. Υπάρχουν βιβλία που μπορεί να μοιραστεί με όσους αγαπάει, αλλά… Δεν δανείζει ποτέ τα πιο αγαπημένα του βιβλία. Ποτέ! Είναι νόμος!
9. Και όσα από αυτά μπορεί να αποχωριστεί, τα υποβάλλει σε μια συχνή εκκαθάριση από τη βιβλιοθήκη του, είτε για να τα χαρίσει σε φίλους, είτε να τα δωρίσει στις δανειστικές βιβλιοθήκες, γνωρίζοντας πως η ιστορία τους θα ταξιδέψει σε πολλά ακόμα μάτια.
10. Δεν κατεβάζει παράνομα τα βιβλία από το διαδίκτυο, ούτε τα αγοράζει αν έχουν εκδοθεί παράνομα. Στη βιομηχανία της έκδοσης βιβλίων εργάζονται πολλοί άνθρωποι με πρώτο τον συγγραφέα που γράφει την ιστορία. Αυτή η αλυσίδα (επιμελητές, πωλητές, γραφίστες, εκδότες, κλπ.) που καταλήγει στο βιβλιοπώλη, θα σπάσει, αν πάψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να αμείβονται σύμφωνα με τη δουλειά που κάνουν, το χρόνο και την ψυχή που αφιερώνουν. Και μπορεί όντως η συγγραφή, και όλη η αλυσίδα που την περιβάλλει, να είναι πάθος, έμπνευση και αγάπη, αλλά για να καταφέρει να υλοποιηθεί πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επάγγελμα. Είναι ο μόνος τρόπος η κάθε σκέψη, η κάθε ιδέα να συγγραφεί, να εκδοθεί, να υπάρξει.
* Όπως στα πάντα, έτσι και σε όλα τα παραπάνω, υπάρχουν ενίοτε εξαιρέσεις, οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν τον κάθε κανόνα…