fbpx

Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας μιλά στο Thrive Global για τη δική του αντίληψη για την ευημερία και αποκαλύπτει όλα αυτά που τον βοηθούν να την κατακτά κάθε μέρα.

Κάποιες φορές οι πιο ωραίες απαντήσεις προκύπτουν από τις πιο απλές ερωτήσεις. Ακόμα και όταν έχεις την δυνατότητα να ρωτήσεις μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα άτομα σημαντικά γεγονότα αλλά και λεπτομέρειες για την ζωή τους.

Το Ερωτηματολόγιο του Thrive Global ρίχνει μία ματιά στις ζωές των πιο επιτυχημένων ανθρώπων της Ελλάδας και του κόσμου.

Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και πριν κοιμηθείς;

Κώστας Κρομμύδας: Φτιάχνω πρωινό στην κόρη μου. Στη συνέχεια αφού φάω και εγώ το πρωινό μου απολαμβάνω έναν ελληνικό καφέ. Το βράδυ πριν κοιμηθώ διαβάζω συνήθως ποίηση έστω και λίγο. Με ηρεμεί πολύ!

TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο;

ΚΚ: Όχι τόσο καλή όσο θα ήθελα. Συχνά κοιμάμαι λιγότερο από όσο πρέπει ή θέλω κυρίως λόγω ανησυχιών που μπορούν να με ξυπνήσουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν βέβαια έχω κοιμηθεί καλά και έχω συμπληρώσει ένα συνεχές 7ωρο ύπνου βλέπω πραγματικά μεγάλη διαφορά στην ενέργεια και την ευεξία μου την επόμενη μέρα.

TG: Τι άλλο σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας την μέρα σου;

ΚΚ: Η καλή διατροφή και η γυμναστική. Ξεκινάω τη μέρα μου με ένα δυνατό πρωινό και μια καλή προπόνηση είτε στο γυμναστήριο είτε παίζοντας τένις και έχω ενέργεια για όλη την ημέρα.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΚΚ: Προσπαθώ να έχω ένα πρόγραμμα γιατί αλλιώς δεν βγαίνει σωστά η ημέρα ειδικά τις περιόδους με πολλές υποχρεώσεις. Γενικά ο προγραμματισμός βοηθάει για να μην σου δημιουργείται πολύ άγχος. Πάντα βέβαια χρειάζεται μια ελευθερία καθώς υπάρχουν φορές που επιβάλλεται να παρεκκλίνεις από το πρόγραμμα γιατί σου δίνει την ανάσα που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις πιο ευδιάθετος και ενεργητικός. Υπάρχουν για παράδειγμα μέρες που πρέπει απλά να πεις: «Σήμερα δεν θα πάω για προπόνηση, θα προτιμήσω να πάω για έναν καφέ γιατί αυτό έχω ανάγκη.» Προσωπικά κάνω πολύ συχνά τέτοια μικρά δώρα απόλαυσης στον εαυτό μου.

Η ευεξία έχει να κάνει με τον τρόπο που τρέφεσαι, με τον τρόπο που ζεις αλλά και με τον τρόπο που σκέφτεσαι. Είναι ένα τρίπτυχο που πρέπει να καλύπτεις για να αγγίξεις την ευημερία.

TG: Γενικά είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

ΚΚ: Πολλές φορές είμαι παραπάνω από όσο πρέπει. Έχω μάθει να λειτουργώ υπό πίεση και κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα και τις περισσότερες φορές που αρέσει κιόλας γιατί έτσι νιώθω ότι δεν χάνω τον χρόνο μου άσκοπα. Βέβαια τις φορές που το παρακάνω, νιώθω τον οργανισμό μου να μου χτυπάει καμπανάκι οπότε και σταματάω.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες εξουθενωμένος; Πως το αντιμετώπισες;

ΚΚ: Πριν από 2,5 χρόνια έπαθα κυριολεκτικά burn out και νοσηλεύτηκα για 13 μέρες στο νοσοκομείο. Έκτοτε δεν υπερβαίνω ποτέ τα όρια και τις δυνάμεις μου. Ξεκουράζομαι όταν νιώθω ότι το έχω ανάγκη και πλέον έχω βάλει και ένα φίλτρο σε περιττά πράγματα που έκανα στο παρελθόν χωρίς δεύτερη σκέψη.

TG: Πως διαχειρίζεσαι την αποτυχία;

ΚΚ: Η αποτυχία προσωπικά με πεισμώνει και στη δουλειά μου οι αποτυχίες είναι πολλές. Πιστεύω όμως πως ότι έχω καταφέρει το οφείλω στις αποτυχίες μου. Μου δίνουν μεγάλη ώθηση να προσπαθήσω περισσότερο ή με διαφορετικό τρόπο και να πετύχω τελικά τον στόχο μου.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου;

ΚΚ: Μέσα στην ημέρα έχω πολλή έντονη σχέση αλλά το βράδυ το βγάζω από τη ζωή μου. Δεν έχω εθιστική μαζί του αλλά επειδή είναι το εργαλείο για την επαφή μου με τα mail και τα social media που αφορούν στην δουλειά μου το χρησιμοποιώ πάρα πολύ. Στην κρεβατοκάμαρά μου όμως δεν έχει θέση, ούτε το κινητό ούτε καν η τηλεόραση. Στο κομοδίνο μου υπάρχουν μόνο βιβλία. Το βράδυ έχω ανάγκη να αποφορτιστώ από την τεχνολογία και ότι αυτή συνεπάγεται.

TG: Πως διαχειρίζεσαι μία κακή μέρα;

ΚΚ: Την αφήνω να περάσει. Μετά από πολλές εμπειρίες και σκέψη έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να πηγαίνεις κόντρα. Δεν χρειάζεται να αντιστέκεσαι. Το αφήνεις απλά να περάσει, ότι και αν είναι αυτό που σου χαλάει τη μέρα, και κυρίως να προσπαθήσεις να μην το πάρεις μέσα σου, ιδιαίτερα αν δεν είναι σοβαρό και δεν αξίζει.

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου τι κάνεις;

ΚΚ: Παίρνω το σκύλο μου και πηγαίνω μια βόλτα ή ξαπλώνω στον καναπέ και κοιτάω το ταβάνι χωρίς να κάνω τίποτα.

TG: Τι σε αποφορτίζει;

ΚΚ: Η επαφή με τη φύση. Είτε πηγαίνω στη θάλασσα για κολύμπι και diving είτε στο βουνό για ορειβασία. Είναι αγαπημένες δραστηριότητες που μου δίνουν τη δυνατότητα να έρθω πιο κοντά με τον εαυτό μου και να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου.

TG: Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ευημερία;

ΚΚ: Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις το σώμα σου και το μυαλό σου καθαρό και αποτοξινωμένο. Να μην νιώθεις κουρασμένος και άρρωστος σωματικά και ψυχικά. Η ευεξία έχει να κάνει με τον τρόπο που τρέφεσαι, με τον τρόπο που ζεις αλλά και με τον τρόπο που σκέφτεσαι. Είναι ένα τρίπτυχο που πρέπει να καλύπτεις για να αγγίξεις την ευημερία. Γιατί μπορεί να τρως υγιεινά και να ασκείσαι αλλά αν το μυαλό σου είναι μολυσμένο από κακές σκέψεις δεν μπορείς να ευημερήσεις. Η σωματική ευεξία πρέπει να συνδυάζεται και με την ψυχική γαλήνη και ηρεμία.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου γιατί σου δίνει δύναμη ή γαλήνη;

ΚΚ: «Κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γιαλό». Μου αρέσει να κάνω το καλό τόσο στις σχέσεις όσο και στις συνεργασίες μου χωρίς να περιμένω ανταλλάγματα. Το κάνω για μένα γιατί με κάνει να νιώθω καλά. Μάλιστα λένε ότι το καλό πάντα αργά ή γρήγορα σου γυρίζει πίσω. Και προσωπικά μου έχει συμβεί πολλές φορές.

TG: Ασχολείσαι με τον εθελοντισμό;

ΚΚ: Μου αρέσει να προσφέρω όπου και όποτε μπορώ. Αν και συμβάλλω σε δράσεις αρκετών ιδρυμάτων δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνω πάντα κάτι οργανωμένα κυρίως λόγω αυξημένων υποχρεώσεων. Παρόλα αυτά πιστεύω πως και οι μικρές καθημερινές μας πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στο αυτοκίνητό μου για παράδειγμα έχω πάντα γάντια και σακούλες και αν πάμε βόλτα με την κόρη μου στο βουνό θα μαζέψουμε και τυχόν σκουπίδια που θα βρούμε στο δρόμο μας. Ή στη γειτονιά μου, πάντα θα βοηθήσω όπου μπορώ να φανώ χρήσιμος. Είμαι εθελοντής κάθε μέρα και αυτό είναι μια φιλοσοφία ζωής που πρέπει όλοι να περάσουμε στα παιδιά μας.

TG: Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

ΚΚ: Θα ήθελα να απεξαρτηθώ λίγο από τη σχέση μου με τα social media γιατί είναι περίοδοι της ζωής μου – κυρίως όταν δεν έχω πολύ αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις – που παρασύρομαι και ασχολούμαι πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελα. Είναι μια σχέση που ισορροπεί βέβαια όταν ασχολούμαι με δημιουργικά πράγματα όπως η συγγραφή των βιβλίων μου.

TG: Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή ταινία που σου έχει αλλάξει τη ζωή;

ΚΚ: «Ο Πόλεμος Της Τέχνης» του Steven Pressfield που μου άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή γιατί είναι το βιβλίο που διάβασα και αμέσως μετά ξεκίνησα να γράφω. Από ταινίες μου αρέσει πολύ το «Μια καλή χρονιά» με τον Ράσελ Κρόου και την Μαριόν Κοτιγιάρ γιατί για μένα είναι όνειρο ζωής κάποια στιγμή σε μεγαλύτερη ηλικία να μπορώ να ζω αξιοπρεπώς κάπου κοντά στη φύση.

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ηθοποιός και συγγραφέας. Το 2017 συμμετείχε στον τρίτο κύκλο της δημοφιλούς αγγλικής τηλεοπτικής σειράς «The Durrells». Διατηρεί καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στο Love Radio 97,5 και αρθρογραφεί στο infokids.gr. 

Πηγή: thriveglobal.gr