fbpx

Public speaking & image making

Επενδύστε στον Εαυτό σας: Μάθετε να Μιλάτε Σωστά.

Public speech – δημόσιος λόγος, δημόσια ομιλία.

Το 2013-14 δίδαξε «δημόσιο λόγο-public speech» στη σχολή δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1.

Το στρες της δημόσιας εμφάνισης και ομιλίας επηρεάζει όχι μόνο επιστήμονες, γιατρούς, επιχειρηματίες και άλλους που κάνουν διαλέξεις ή κάθε μορφής παρουσιάσεις αλλά και πολιτικούς. Σίγουρα οι δυσκολίες αυτές μειώνουν την ποιότητα της επικοινωνίας με το κοινό και επιδρούν αρνητικά στην εικόνα του ομιλητή.

Η τύχη και το μέλλον σας διαμορφώνονται από εσάς και τις επιλογές σας. Μάθετε να μιλάτε σωστά χωρίς να χάνετε τα λόγια και την αυτοπεποίθηση σας. Αποβάλετε το τρακ και την αμηχανία όταν απευθύνεστε σε μικρό ή μεγάλο ακροατήριο. Αναβαθμίστε τις επαγγελματικές και κοινωνικές σας προοπτικές και καλλιεργείστε ευχάριστη προσωπικότητα νικώντας το άγχος που σας εμποδίζει να αναπτύξετε τις ιδέες σας όπως θα θέλατε.

Η δημόσια ομιλία δεν είναι πια περιορισμένη στα πλαίσια της επαγγελματικής διάλεξης ή της πολιτικής συζήτησης στη τηλεόραση. Στο νέο ανοιχτό και φιλελεύθερο πνεύμα της εποχής μας η δημόσια ομιλία είναι επιτακτική αναγκαιότητα στην επαγγελματική και τη καθημερινή μας ζωή. Η επιδεξιότητα σε θέματα δημόσιας παρουσίασης είναι απαραίτητο εφόδιο για οποιοδήποτε επαγγελματία. Αλλά ο φόβος της δημόσιας ομιλίας ή επαγγελματικής παρουσίασης συχνά προκαλεί άγχος, ίσως γιατί πολλοί πιστεύουν ακόμη ότι απαιτούνται έμφυτα ταλέντα ή σπάνια προσόντα ώστε να μπορεί κάποιος να εκφρασθεί με αυτοπεποίθηση.

Συχνά βλέπουμε ανθρώπους που δυσκολεύονται να εκφρασθούν φυσικά και απρόσκοπτα παρόλο που τα ελληνικά τους είναι καλά. Αποτέλεσμα είναι να αγχώνονται οι ίδιοι και να κουράζουν αυτούς που τους ακούν. Μιά μικρή συνέντευξη στη τηλεόραση, μια παρουσίαση σε ένα επαγγελματικό μίτινγκ, μιά ερώτηση σε γενική συνέλευση ή στο σχολικό σύνδεσμο γονέων, μια πρόποση σε ένα γάμο και άλλες καθημερινές ευκαιρίες προκαλούν μεγάλη και δυσάρεστη αμηχανία ενώ θα έπρεπε να είναι πηγές ευχαρίστησης. Πολλοί νιώθουν να σταματά η σκέψη τους όταν μιλούν δημόσια ή τους καταλαμβάνει αδικαιολόγητα ο φόβος της γελοιοποίησης. Προτιμούν να σωπαίνουν αλλά στο καθημερινό επαγγελματικό και κοινωνικό ανταγωνισμό βγαίνουν συνεχώς ζημιωμένοι και αναγκαστικά επιδιώκουν πιο χαμηλούς στόχους.

Ανεξάρτητα από τη φύση της εργασίας μας σε κάποιο στάδιο θα κληθούμε να μιλήσουμε ή να αναλάβουμε μια παρουσίαση σε πελάτες, συνεργάτες ή φίλους όπου θα χρειασθούν κάποιες επιδεξιότητες σε θέματα επικοινωνίας και ομιλίας. Αν δεν είμαστε έτοιμοι για αυτές τις σημαντικές στιγμές θα περιορίσουμε τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου μας και θα εκτοπισθούμε από ικανότερους εσωτερικούς ή εξωτερικούς ανταγωνιστές μας που έχουν εκπαιδευθεί να μιλούν καλύτερα από εμάς.

Η αλήθεια όμως όσο αφορά τη δημόσια ομιλία είναι ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι δύσκολη! Με την κατάλληλη βοήθεια μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που προκαλούν την αμηχανία και το δέσιμο της γλώσσας μπροστά σε ακροατήριο. Η ικανότητα της δημόσιας ομιλίας και παρουσίασης με περισσότερη και πιο ελκυστική έμφαση στο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι προσόν που καλλιεργείται και αναπτύσσεται στο σωστό περιβάλλον. Μπορούμε να εκπαιδευτούμε σχετικά με τη φωνητική μας έκφραση και τη σωματική μας στάση, τις κινήσεις και τις χειρονομίες μας, και το σχεδιασμό της παρουσίασης μας. Μπορούμε να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά ερρ και εμμ στην ομιλία μας που κουράζουν κάθε ακροατή μας. Με την κατάλληλη πείρα και αυτοπεποίθηση η δημόσια ομιλία εξελίσσεται σε κάτι που απολαμβάνουμε και μας αρέσει. Επιπρόσθετα αρέσει και στους άλλους γύρω μας και έρχεται να συμπληρώσει την προσωπικότητα μας δημιουργώντας καλύτερες επαγγελματικές και κοινωνικές προοπτικές για το άτομο μας..

Ρωτήστε τον εαυτό σας το ακόλουθο μικρό τεστ:

Όταν χρειάζεται να μιλήσετε μπροστά σε άλλους:

  • Νιώθετε δισταγμό, στενοχώρια ή ταχυπαλμία;
  • Σταματά η σκέψη σας και χάνετε τη σειρά των λόγων σας;
  • Ξεχνάτε σημεία που θέλατε να θίξετε;
  • Η ομιλία σας διακόπτεται από πολλά ερρ και εμμ;
  • Αποφεύγετε οπτική επαφή με τα πρόσωπα που σας ακούν;
  • Στέκεστε αμήχανα και δεν ξέρετε που να βάλετε τα χέρια σας;
  • Φοβάστε ότι θα γελοιοποιηθείτε;

ΣΤΟΧΟΙ. 

Στην ουσία ο κυριότερος στόχος του μαθήματος είναι αυτοί που θα το παρακολουθήσουν να αποκτήσουν γνώση των δικών τους εκφραστικών μέσων ,και να τους βελτιώσουν, πάντα όμως μέσα από το υλικό που διαθέτουν οι ίδιοι και όχι μιμούμενοι άλλους.

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας κρύβεται στην ανάδειξη και βελτίωση  των δικών μας δυνατοτήτων.

Μέσα και από ασκήσεις (προετοιμασία μιας δημόσιας παρουσίασης, χαλάρωση, βασικές ασκήσεις τοποθέτησης φωνής και σώματος ) αλλά και μέσα από τη γνώση του πώς να χειρίζεται τα εκφραστικά του μέσα, βελτιώνεται η εικόνα ενός ατόμου σε πολύ μεγάλο βαθμό, βοηθώντας τον σε όλους τους τομείς της καθημερινής του ζωής, (εργασία, διασκέδαση, προσωπικές σχέσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις)

Πληροφορίες στο onioncostas@gmail.com .