fbpx

Συνέντευξη του Κώστα Κρομμύδα στο metrogreece.gr.

Ο Κώστας Κρομμύδας μιλά στο metrogreece.gr για το τελευταίο του βιβλίο…

Συνέντευξη στη Χριστίνα Διαμαντοπούλου (christina.diamantopoulou@gmail.com)

Κώστας Κρομμύδας

“Τρεις ήρωες, που μέσα από πολλά παιχνίδια της μοίρας θα καταλάβουν ότι είναι δεσμώτες της ίδιας τους της ζωής, θα αναζητήσουν τη λύτρωση χαράσσοντας ο καθένας το δικό του μονοπάτι μέχρι που οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν. Τότε η αλήθεια θα έρθει στο φως και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες… Στη μέση η Κατερίνα, η Oγκρέσα, αποφασισμένη να απελευθερώσει τον δράκο από μέσα της…”. Ο Κώστας Κρομμυδας, μιλά στο metrogreece.gr για το νέο του βιβλίο με τίτλο Ογκρέσα

Ογκρέσα… ιδιαίτερος τίτλος. Αρχικά καθώς αφορά λέξη άγνωστη σε πολλούς αλλά και γιατί η εξήγησή της προκαλεί ακόμη περισσότερο τον αναγνώστη. 
Η λέξη Ογκρέσα είναι ισπανική και σημαίνει «δράκαινα». Είναι ο χαρακτηρισμός -ή το «χαϊδευτικό» αν θέλετε- που είχε δώσει σε μια γυναίκα ο άνθρωπος που μου αφηγήθηκε πριν 23 χρόνια, τη μια από τις τρεις αληθινές ιστορίες του βιβλίου. Εκείνη ήταν μια γυναίκα που τον παρέσυρε κυρίως ερωτικά με αποτέλεσμα παραλίγο να καταστραφεί. Ουσιαστικά η συμβουλή του τότε ήταν να προσέχω αυτό το είδος γυναίκας, την Ογκρέσα όπως λοιπόν την έλεγε. Ογκρέσα όμως στο βιβλίο μου δεν σημαίνει μόνο καταστροφή… 

Πώς αποφασίσατε να δώσετε αυτόν τον τίτλο στο νέο σας βιβλίο; Και ποιος ο ρόλος της Ογκρέσα στην εξέλιξη της ιστορίας σας; 
Μου άρεσε ο ήχος αυτής της λέξης. Πολύ. Ήταν μαζί ερωτικός και εύηχος. Ο κύριος όμως λόγος είναι πως έχω βαρεθεί τους κοινότυπους τίτλους βιβλίων που συνήθως δεν έχουν καμιά σχέση με το περιεχόμενο. Ο τίτλος πρέπει να δίνει τον αναγνώστη το στίγμα έστω τις ιστορίας που θα διαβάσει. Ο ρόλος της Ογκρέσα είναι καθοριστικός. Δείχνει πώς μια γυναίκα αποφασίζει έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξει τη ζωή της ακολουθώντας το ένστικτό της. 

Υπάρχουν Ογκρέσες γύρω μας;
Όχι πολλές, αλλά ναι, υπάρχουν. Άλλωστε Ογκρέσα για μένα είναι και μια γυναίκα που μπορεί να σε παρασύρει και να σου αλλάξει τη ζωή. Προς το καλύτερο. 

Πέρασε ποτέ κάποια και από την δική σας ζωή; 
Πέρασε και περνά… 

Πώς έφτασε έως εσάς η αληθινή ιστορία στην οποία είναι βασισμένο το βιβλίο; 
Το βιβλίο αφηγείται τρεις ιστορίες που ποτέ δεν συναντήθηκαν στην πραγματικότητα. Στην Ογκρέσα μπλέκονται και δημιουργούν τον μύθο. Υπάρχουν όμως και άλλες μικρές ιστορίες αλλά και πολλά αληθινά και υπαρκτά πρόσωπα όπως ο Χόρχε και ο Διονύσης. 

Πώς αποφασίσατε να στραφείτε προς το αστυνομικό μυθιστόρημα; 
Δεν νομίζω ότι το βιβλίο μου είναι μόνο αστυνομικό. Αντιθέτως θα έλεγα πως το αστυνομικό κομμάτι έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο ερωτικό και τις μικρές δόσεις από θρίλερ. Γενικά μου αρέσει η γρήγορη πλοκή και η αγωνία. Δεν μπορώ τη φλυαρία στη λογοτεχνία. Το αστυνομικό μέρος βοηθά την πλοκή να ρέει γρήγορα χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη με περιττές περιγραφές και λογοτεχνικούς 
αυνανισμούς. 

Είναι ένα είδος εντελώς διαφορετικό από τα δυο προηγούμενα βιβλία σας. Σας κέρδισε τελικά κάποιο ή ακόμη δεν έχετε αποφασίσει; 
Όταν γράφω δεν προαποφασίζω ποτέ το πώς θα με πάει η ιστορία. Γνωρίζω πολύ καλά από πριν τον προορισμό αλλά δεν γνωρίζω τι θα συναντήσω στη διαδρομή. Μου αρέσει να γράφω κινηματογραφικά με εικόνες και συναισθήματα έντονα. 

Ποια έργα έχουν επηρεάσει τον δικό σας τρόπο γραφής; 
Κατά αρχήν οι αρχαίοι τραγικοί. Εκεί τα πάντα είναι ισχυρά με πολύ απλό και λυτό τρόπο. Ο Μπόρχες, ο Κούντερα στα πρώτα του αλλά και ο Ερμαν Έσσε νομίζω πως μου έδωσαν υλικό το οποίο με επηρέασε. Τελευταία διαβάζω παλιά λαϊκά ελληνικά παραμύθια που είναι ένας θησαυρός. Το ύφος γραφής μου όμως μπορεί να τον επηρεάσει και ένας άνθρωπος που θα συναντήσω και θα μου εμπιστευτεί την ιστορία του. Γιατί πολύ απλά «κλέβω» κάτι από τρόπο που την έζησε και την μεταφέρω σε ένα βιβλίο. Σαφέστατα με επηρεάζουν αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Δεν γράφω αγνοώντας την εποχή και τα θέλω των ανθρώπων. 

Θα ακολουθήσει κι άλλο βιβλίο;
Ναι, για να κλείσει ο πρώτος κύκλος τις τριλογίας των μυθιστορημάτων μου με θέμα τον έρωτα το πεπρωμένο και τη λύτρωση. 

Σε ό,τι αφορά την καριέρα σας στην υποκριτική, έχουμε να περιμένουμε κάτι νέο ή προς το παρόν σας κερδίζει η συγγραφή; 
Το ένα βοηθά το άλλο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η επαφή μου με τα μαθήματα υποκριτικής και τους μαθητές μου με κρατά σε φόρμα. Η συγγραφή ήρθε για να μείνει στη ζωή μου αλλά πάνω από όλα είμαι ηθοποιός. Αυτό όμως που κάνω πλέον είναι να αξιολογώ τις προτάσεις με μεγαλύτερη προσοχή. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι απλά στον χώρο για να είμαι. Άλλωστε ο κλάδος περνά την κρίση του και ελπίζω να βγει πιο ποιοτικός όταν αυτή περάσει. Το επίπεδο είχε πέσει πολύ χαμηλά τα προηγούμενα χρόνια. 

Με τι άλλο ασχολείστε αυτή την περίοδο και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να γράφω να ζω και να χαίρομαι με τα απλά. Αυτόν τον καιρό έχω εκπομπή στον loveradio καθημερινά 10.00 με 13.00. Το ραδιόφωνο επίσης με φέρνει κοντά με τους ακροατές οι οποίοι με εμπνέουν πολλές φορές στην συγγραφή. Διδάσκω υποκριτική στο θέατρο των αλλαγών και δημόσιο λόγο στην σχολή δημοσιογραφίας του αντ1. Επίσης γράφω στο infokids.gr κάθε εβδομάδα κριτική για παιδικές παραστάσεις.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Διαβάστε τη συνέντευξη στο metrogreece.gr, πατώντας εδώ.