fbpx

Το «φως μέσα στη θύελλα» είναι το πέμπτο μυθιστόρημα του ηθοποιού και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα. Σε αυτό –όπως μας είχε ήδη προϊδεάσει και από το προηγούμενό του– βλέπουμε ότι ο συγγραφέας δεν αρκείται πλέον μόνο σε μια ερωτική ιστορία και σε όσες αναταράξεις μπορεί αυτή να προκαλέσει στις ζωές των ηρώων του, αλλά επιθυμεί να εμπλουτίζει τον μύθο του με στοιχεία αστυνομικού αινίγματος, μυστηριακής αγωνίας, και μίας σχεδόν μεταφυσικής ατμόσφαιρας.

Η Φωτεινή Μέλιου είναι μία διεθνούς φήμης παλαιοντολόγος που ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά της στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ για την επόμενη χρονιά. Στο μεταξύ θα περάσει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, πρώτα σε ένα συνέδριο στην Ικαρία όπου θα γνωρίσει τον γοητευτικό και μυστηριώδη Γκάμπριελ, κι έπειτα –ταξιδεύοντας μαζί– στον τόπο καταγωγής της, ένα νησί στο κέντρο του Αιγαίου, την Άθωρα. Καθώς βρίσκεται σε συναισθηματικό δίλημμα σχετικά με τη μακροχρόνια σχέση της, τον Πέτρο, μια αναπάντεχη καταιγίδα που πλήττει την περιοχή –ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο– και η τελετουργική δολοφονία του παπά του νησιού θα τη φέρουν στο επίκεντρο μιας περίεργης ιστορίας. Τι σχέση έχει η δολοφονία στην Άθωρα με δύο παρόμοιες που συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη και στο Κόμο; Ποιο υπόγειο νήμα συνδέει τον ανθρωπολόγο Γκάμπριελ, τον Ιταλό επενδυτή Κάρλο Λορέτο και τον ξένο με το γαλλικό διαβατήριο που ξεβράζεται στο νησί μαζί με τους πρόσφυγες; Ο Στέλιος, παιδικός φίλος της Φωτεινής και αστυνόμος στο νησί, θα αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας, την ίδια στιγμή που μια αινιγματική ερημίτισσα, η Σοφί, φαίνεται επίσης να κατέχει κάποια μυστικά.

Το μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα κερδίζει εύκολα τις θετικές εντυπώσεις του αναγνώστη. Η καλογραμμένη του αφήγηση, που κυλά απρόσκοπτα, κάνει το βιβλίο να διαβάζεται απνευστί, η ηρωίδα του, Φωτεινή Μέλιου, παρουσιάζεται πρωτοπρόσωπα με πολύ πειστικό τρόπο, προσδίδοντας αμεσότητα και αληθοφάνεια στο κείμενο, ενώ πλαισιώνεται από επίσης ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Ο συγγραφέας διαχειρίζεται επιτυχημένα τόσο τις συναισθηματικές σχέσεις της κεντρικής του ηρωίδας όσο και το αστυνομικό κομμάτι της υπόθεσης, καλλιεργώντας σταδιακά το μυστήριο και διατηρώντας την αγωνία, με τα πολλαπλά στοιχεία που χρησιμοποιεί να δένουν αρμονικά μεταξύ τους και να συνηγορούν εν τέλει υπέρ ενός άρτιου αποτελέσματος. Ακόμη και οι πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και τις διάφορες περιόδους εξέλιξης στον πλανήτη δίνονται τόσο όσο χρειάζεται, χωρίς να κουράζουν αλλά διευρύνοντας την οπτική του αναγνώστη σχετικά με τις πιθανές προεκτάσεις της ιστορίας.

Έτσι, έχουμε ένα μυθιστόρημα που αρχικά μας φέρνει σε επαφή με την καθαρή ατμόσφαιρα του ελληνικού καλοκαιριού –τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών–, ενώ σταδιακά τα πάντα καλύπτονται από μία ευρύτερη πολυπλοκότητα, ένα πέπλο μυστηρίου, από τα βαριά σύννεφα μιας καταιγιστικής περιπέτειας και μιας παγκόσμιας πλεκτάνης. Ανάλογο βάθος δίνεται και στην κεντρική ηρωίδα μέσα από τα μάτια της οποίας, ως επί το πλείστον, παρακολουθούμε την εξέλιξη της πλοκής. Η Φωτεινή Μέλιου έχει να ξεκαθαρίσει τον δικό της εσωτερικό κόσμο, καθώς συνειδητοποιεί πως μέχρι τώρα ήταν παγιδευμένη στην αυστηρή ζωή μιας ακαδημαϊκής καριέρας που κατευθυνόταν αποκλειστικά από τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα, όντας σε μία σχέση που δεν την ενδιέφερε πραγματικά, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται παγιδευμένη στο νησί της μαζί με έναν αδίστακτο δολοφόνο και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το «φως μέσα στη θύελλα» είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει την κινηματογραφική γραφή, τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, τις σύγχρονες ανησυχίες και το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο στις σωστές δόσεις. Μια αναγνωστική περιπέτεια που δεν θα σας απογοητεύσει.

Πηγή: diavasame.gr