fbpx

Ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ραδιοφωνικός παραγωγός, καθηγητής υποκριτικής, μπαμπάς μιας υπέροχης μικρής. Σίγουρα ο Κώστας Κρομμύδας δεν συγκαταλέγεται στους «ήσυχους» ανθρώπους.

Καταπιάνεται διαρκώς με κάτι και όπως φαίνεται το φέρνει σε πέρας με μεγάλη επιτυχία.

Τον συναντήσαμε στο Θέατρο Ριάλτο λίγο μετά την πρόβα του για το έργο «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό του» στο οποίο και θα πρωταγωνιστεί για τη φετινή σεζόν.

Με αφορμή, λοιπόν, τη θεατρική του παράσταση, αλλά και τις υπέροχες παρουσιάσεις των βιβλίων του μιλήσαμε για όλα…

Επιστροφή στο θεατρικό σανίδι μετά από μια μικρή παύση, πώς νιώθετε;
Είχα πολλά χρόνια να παίξω και να σκηνοθετήσω μια παράσταση και ενώ ήμουν πάντα κοντά στο υποκριτική, μου είχε λείψει. Το θέατρο δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες τέχνες (τηλεόραση – κινηματογράφος), το θέατρο συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και ο λόγος που απείχα ήταν αυτή η δυσκολία, γιατί για να κάνεις θέατρο πρέπει και οι συνθήκες να είναι καλές. Απείχα επίσης από όλη αυτή τη διαδικασία επειδή το φανταζόμουν λιγάκι διαφορετικά το θέατρο. Έκανα ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα, 8 – 9 χρόνων, αλλά τώρα μου άρεσε και το έργο πάρα πολύ και είπα να το επιχειρήσω. Και μου αρέσει πάρα πολύ και το είδος αυτό, η κωμωδία. Θεωρώ πολύ δύσκολο το να κάνεις κωμωδία.

Ταυτόχρονα, όμως, σημαντικά είναι όλα αυτά τα μηνύματα που περνάει το έργο. Δεν μένει σε ένα μόνο επίπεδο, γίνεται ουσιαστικά ένα ψυχογράφημα των χαρακτήρων όση ώρα κρατά η παράσταση και αυτό μου κίνησε την περιέργεια.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση στην οποία συμμετέχετε.
Είναι ένα έργο των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, μια παράσταση που έχει παιχτεί με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν και θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική κωμωδία. Μάλιστα, μπορεί να γράφτηκε πριν περίπου 10 χρόνια, αλλά είναι απίστευτα σύγχρονο. Μιλάει για την ανάγκη μιας κοπέλας να διεκδικήσει με δύναμη εκείνα που θέλει ως νεαρή ηθοποιός και παρασύρει σε όλο αυτό το «παιχνίδι» ένα σκηνοθέτη (τον ρόλο που κάνω εγώ).

Το έργο πραγματεύεται τη δύναμη της θέλησης και του πείσματος. Υπάρχουν όρια όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι;
Πάντα πρέπει να υπάρχουν όρια. Έχουν έναν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Υπάρχουν όρια ακόμα και στο πόσο ξεπερνάς τα όρια! Έχω ξεπεράσει όρια στη ζωή μου, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Συμμετέχετε σε μια παράσταση που είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία παλιότερα. Σας αγχώνει αυτό το γεγονός;
Βέβαια και είναι μεγάλο άγχος αυτός. Δεν είσαι ο πρώτος που ξεκινάς, κάποιος άλλος έχει χαράξει έναν πετυχημένο δρόμο οπότε πρέπει και συ να πας στο ίδιο μονοπάτι και πρέπει να είσαι, αν όχι αντάξιος τους, καλός! Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τη δική μας πινελιά, αλλά σαφώς είναι μια ευθύνη…

Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος το συγκεκριμένο έργο;
Όπως είπα είναι μια παράσταση σύγχρονη, ένα έργο που μοιάζει να γράφτηκε σήμερα. Διαχρονικό, μας αφορά όλους. Κυριώς, όμως, είναι μια τίμια δουλειά και εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ ειλικρινείς σε αυτό που κάνουμε. Δουλεύουμε με σεβασμό στο θεατή!

Πότε μπήκε η συγγραφή των βιβλίων στην ζωή σας και ποια ήταν η αφορμή;
Νομίζω υπήρχε πάντα, αλλά πιο συστηματικά πριν περίπου 10 χρόνια. Ξεκίνησε τυχαία όσο ταξίδευα με τρένο. Παρατηρούσα τους ανθρώπους γύρω μου και έφτιαχνα στο μυαλό μου ιστορίες γι’ αυτούς. Όσα βιβλία έχω γράψει έχουν αφορμή κάτι αληθινό, παραποιώ, όμως, την πραγματικότητα. Η φαντασία μου δεν σταματά να δουλεύει.

Όλα τα βιβλία που έχετε εκδώσει έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Ποιο είναι το μυστικό σας;
Υπάρχει ανταπόκριση, ναι, για αυτό και συνεχίζω να γράφω. Αυτό που μου συμβαίνει είναι κάτι σαν συνωμοσία. Το μυστικό είναι η φαντασία, η δουλειά και η πειθαρχία. Όταν αυτά στερέψουν τότε ίσως σταματήσω. Νομίζω ακόμα έχω πολλά να δώσω.

Τα οφέλη των βιβλίων στους αναγνώστες είναι πολλά. Τι προσφέρουν, όμως, στο συγγραφέα;
Ικανοποίηση. Ότι κάτι γράφτηκε και θα μείνει. Κάτι θα αφήσω πίσω μου.

Ενυπάρχει το προσωπικό στοιχείο σε κάθε σας βιβλίο;
Φυσικά και υπάρχει. Όλα μου τα βιβλία μου ξεκινούν με αφορμή κάτι αληθινό, μετά μπλέκεται η φαντασία και σίγουρα οι εμπειρίες μου επηρεάζουν, κατά κάποιο τρόπο, τη γραφή μου.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;
Οι άνθρωποι, τα βλέμματα, η μουσική. Βλέπω, παρατηρώ και εμπνέομαι. Και φυσικά η κόρη μου… Κάθε βιβλίο μου έχει ξεκινήσει από μια διαφορετική αφορμή. Από μια διαφορετική έμπνευση.

Υπάρχει κάποιο άτομο που μαθαίνει πρώτο τις ιστορίες σας;
Η Μαρίνα (σ.σ. η σύζυγός του)! Της χαλάω λίγο το σασπένς, αλλά τι να γίνει… Υπάρχει βέβαια και μια ομάδα ανθρώπων με την οποία συνεργάζομαι και η οποία ανάλογα με τη θεματολογία του κάθε βιβλίου μου διαφέρει.

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζει κανείς την οικογενειακή ηρεμία με τις τόσες επαγγελματικές υποχρεώσεις;
Δεν είναι εύκολο, αλλά το προσπαθούμε. Είμαστε τυχεροί σε αυτό. Κάνουμε μια δουλειά η οποία μας επιτρέπει να έχουμε την κόρη μας κοντά μας. Έρχεται μαζί στα ταξίδια μας. Μπορεί να βαριέται λίγο, αλλά έχει και το ενδιαφέρον του όλο αυτό. Μάλιστα έχει φτάσει σε σημείο να πάρει η ίδια το μικρόφωνο και να μιλήσει σε παρουσίαση βιβλίου μου.

 

Ο Κώστας Κρομμύδας, όμως, δεν είναι μόνο θεατρικός ηθοποιός ή συγγραφέας επιτυχημένων βιβλίων. Πρόσφατα έλαβε μέρος στην πολύ επιτυχημένη βρετανική παραγωγή με τίτλο «Τhe Durrels», η οποία πραγματεύεται τη ζωή μιας οικογένειας από την Βρετανία στην Κέρκυρα τη δεκαετία του 1930.

«The Durrells», λοιπόν. Πώς βιώσατε την εμπειρία αυτή;
Μεγάλη, μαγική εμπειρία. Και είναι και κάτι πολύ καλό για την Ελλάδα, διότι προωθεί πολύ την χώρα μας. Μακάρι να συνεχίσει γιατί αξίζει…

Ποια από όλες τις ιδιότητές σας ξεχωρίζετε; Ποια είναι εκείνη που σας ταιριάζει περισσότερο;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, τα κάνω όλα με πολλή αγάπη. Τον τελευταίο καιρό, βέβαια, ζυγίζω ανάμεσα στο θέατρο και τη συγγραφή…

Τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Η παράσταση, αν όλα πάνε καλά, να πάει μέχρι το Πάσχα. Να ολοκληρώσω το καινούριο μου βιβλίο, συνεχίζω, φυσικά, και τις παρουσιάσεις και… αφήνομαι! Δεν ξέρεις ποτέ πώς θα έρθουν τα πράγματα…

Πηγή: infowoman.gr